Пристапите на зачувување на светското наследство од дваесеттиот век: Мадрид – Њу Делхи 2017 [Approaches for the conservation of twentieth-century cultural heritage: Madrid – New Delhi Document 2017. Macedonian version]

(2017) Пристапите на зачувување на светското наследство од дваесеттиот век: Мадрид – Њу Делхи 2017 [Approaches for the conservation of twentieth-century cultural heritage: Madrid – New Delhi Document 2017. Macedonian version]. Other. ICOMOS 17p. Madrid-New Delhi Document, Macedonian. ISBN 978-2-918086-63-5. [Book]

[img]
Preview
PDF
MNDD_MACEDONIAN.pdf
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB) | Preview

Abstract (in English)

The obligation to conserve and manage the heritage places and sites of the twentieth century is as important as our duty to conserve the significant cultural heritage of previous eras. The cultural heritage of the twentieth century is at risk from a lack of appreciation and care. Much has already been lost and more is in danger. It is a living, evolving heritage and it is essential to understand, conserve, interpret and manage it well for future generations. Approaches for the Conservation of Twentieth‐Century Cultural Heritage, seeks to contribute to the appropriate and respectful management of this important period of cultural heritage. While recognising existing heritage conservation documentsi, Approaches for the Conservation of Twentieth-Century Cultural Heritage identifies many of the issues specifically involved in the conservation of twentieth‐century heritage. It covers the full range of heritage typologies typically recognised as being worthy of conservation including architecture, structures, vernacular and industrial heritage, cultural landscapes including historic parks and gardens, historic urban landscapes, cultural routes and archeological sites. This document is intended for use by all those involved in heritage conservation and management processes that may impact twentieth-century heritage places and sites. Explanatory notes are incorporated where necessary and a glossary of terms completes the document.

Обврската да се зачувува и управува со локалитети и места од историско значење како наследството од 20 век е подеднакво важна како и нашата обврска да го зачуваме значајното културно наследство од претходните епохи. Културното наследство на дваесеттиот век е изложено на ризик од недостаток на почитување и грижа кон него. Досега многу од ова наследство е веќе изгубено или пак е ставено во опасност. Тоа е постоечко и живо, наследство кое еволуира со текот на времето и е од суштинско значење за да се разбере, зачува, интерпретира и да се управува успешно за идните генерации. Пристапите на зачувување на светското наследство од дваесеттиот век, имаат за цел да придонесат до соодветно и достоинствено управување со овој значаен период на културно наследство. Земајќи во предвид други постоечки документи посветени на зачувување на наследство, пристапите на зачувување на светското наследство од дваесет и првиот век, поттикнуваат многу прашања кои се конкретно поврзани со зачувувањето на наследството од дваесеттиот век. Документот опфаќа цела палета на типологии на наследство кои обично се препознат како достојни за заштита, вклучувајќи архитектура, градби, народно и индустриско наследство, културни предели како историски паркови и градини, историски урбани предели, културни патишта и археолошки локалитети. Овој документ е наменет за сите оние кои што се вклучени во процесот на заштита и управување, сите коишто директно или индиректно би можеле да влијаат на местата и локалитетите од дваесетиот век. Објаснувачки белешки и речник со непознати зборови се составен дел од овој документ.

Item Type: Book (Other)
Corporate Authors: ICOMOS International Scientific Committee of Twentieth Century Heritage
Languages: Macedonian
Keywords: 20th century architecture; conservation principles; guidelines
Subjects: A. THEORETICAL AND GENERAL ASPECTS > 09. Philosophy of conservation
C.ARCHITECTURE > 01. Generalities
E.CONSERVATION AND RESTORATION > 02. Theory and doctrinal texts
International Scientific Committee: 20th Century Heritage
ICOMOS Special Collection: Madrid-New Delhi Document
ICOMOS Special Collection Volume: Macedonian
Number of Pages: 17
ISBN: 978-2-918086-63-5
Depositing User: ICOMOS DocCentre
Date Deposited: 23 Jun 2022 14:44
Last Modified: 17 Mar 2023 16:40
URI: https://openarchive.icomos.org/id/eprint/2689

Actions (login required)

View Item View Item

Metadata

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics

© ICOMOS
https://www.icomos.org/en
documentation(at)icomos.org